veronmaksajat.fi

KOTI

Onko kännykkäsi sähkösyöppö? Näin hillitset ahmattia

Onko kännykkäsi sähkösyöppö? Näin hillitset ahmattia
19.3.2018

Matkapuhelimen akunkesto on aina liian vähäinen. Paljon voi kuitenkin vaikuttaa asiaan ilman, että taas hankkii yhden uuden hallintaohjelman. Jostain joutuu myös tinkimään.

Himmennä puhelimesi näyttöä. Tämäkin temppu säästää puhelimen akkua. Kuva Istockphoto

Tässä muutama käyttöjärjestelmä- ja laiteriippumaton vinkki. 

Akun lataaminen

Pyri lataamaan puhelin aina laitteen mukana tulleella tai täysin vastaavalla laturilla. Tabletin laturi tuottaa täyden akun nopeammin, mutta sen korkeampi latausvirta syö akun sielua ja – sanoisinko – virranpidätyskykyä.

Sama pätee niin kutsuttuihin pikalatureihin. Ne osaavat vaihdella latausjännitettä ja puhaltavat akun täyteen hyvinkin nopeasti, mutta menopuolella on nopeammin katoava akun virrantuottokyky. Hitaasti hyvä tulee.

Vaikka puhelimen äly estää periaatteessa ylilatauksen, laitteen jatkuvasta yölataamisesta tai sen narun päässä elättämisestä ei ole hyötyä. Akku voi parhaiten noin 40–80-prosenttisesti ladattuna. Lataa puhelintasi mieluummin usein ja hiukan kuin harvoin ja täpötäyteen.

Puhelimen akku viihtyy huoneenlämmössä. Povarissa ja housuissa sille tulee kuuma, mikä sekin alentaa akun kapasiteettia. 

Yhteydet ja näkymät harkiten

Akun keston pidentäminen on kaupankäyntiä käytettävyyden kanssa. Jos kaikkien yhteyksien sekä somen pillien ja kellojen tulee laulaa yötä päivää, niin olkoon. Mutta tärkeimmässä pitäytymällä selviää paljon pidemmälle per latauskerta.

Näytön lukitus kannattaa automatisoida sopivaksi katsomansa viipeen kera. Entä saatko selvää vähän himmeämmästäkin näytöstä? Vähennä siis kirkkautta. Vaihda myös taustakuva ja sovellusten ulkoasut yksivärisiksi, jopa tummiksi, tai valitse ainakin vähemmän räiskyvät.

Turhat animaatiot pois tietenkin. Entä onko värinähälytys todella tarpeen? Ja eivätkö näppäimistön äänet olekin aivan joutava ominaisuus!

Käytätkö puhelinta wlan-tukiasemana? Kytke wlan-yhteyspiste-ominaisuus silti pois kun et sitä tarvitse. Wlan on ahmatti, vaikka yhteyksiä ei olisi auki. Entä lähilukuominaisuus eli nfc- tai bluetooth-tarve?

Entä gps? Haluatko tosiaan kaikkiin ottamiisi kuviin paikkatiedon? Sitä puhelin hankkii gps:n lisäksi niin wlan- kuin mobiiliverkon kautta.

Esimerkiksi omassa puhelimessani oli oletuksena päällä Googlen sijaintipalvelu. Se touhuaa omiaan kaiken aikaa eli lähettää kaikki liikkumiseni kyseisen firman käytettäväksi. Niinpä nipsaisin paikannuksen pois. 

Päivitä itse sovelluksesi!

Sovellusten automaattinen päivitys taustalla on vaivatonta, mutta riittäisikö kuitenkin määrävälein tai ihan omin kätösin tehty sähköpostien päivitys? Tätä miettiessä voi karsia myös ilmoituskeskuksen äläysten määrää.

Tässä kerrotut asiat pätevät ennen muuta IOS:iin ja Androidiin, mutta viime mainitun ominaisuuskirjo vaihtelee eri valmistajien ja laitemallien välillä. Android 6.0 ja myöhemmät versiot mahdollistavat sekä sijainti- että akun optimointisäädöt sovelluskohtaisesti.

Säästöllä on puolensa ja puolensa

En mene tässä erillisiin ladattaviin hallintaohjelmiin, enkä tietenkään Androidin roottaukseen tai IOS:n jailbreikkaukseen, jotka tarkoittavat systeemin murtamista tai varsin syvälle laitteen sieluun soluttautuvaa superkäyttäjyyttä. Uteliaat löytävät verkosta ohjetta näihin ja sisäistävät myös, että takuiden kanssa tulee ongelmia.

Oma Androidini hukkaa mobiiliyhteytensä noin kolmen kuukauden välein, vaikka järjestelmä on ajan tasalla. Puhelimen kojetaulun kertoman mukaan kaikki on kunnossa, mutta selain ei toimi eivätkä sähköpostit päivity.

Tähän auttaa säännönmukaisesti ainoastaan kova buutti – virta pois ja hetken hengettömyys – virta päälle. Ja taas mennään. Bitti kanittaa, toisinaan ja edelleen, kuten tähänkin saakka näiden tietämyslaitteiden kanssa. 

5 temppua, joilla säästän puhelimeni akkua 

1. Ihan aluksi tutustun laitteen virranhallintatyökaluihin 
2. Suljen tarpeettomat yhteydet 
3. Himmennän näyttöä 
4. Luovun sovellusten automaattipäivityksestä 
5. Käytän ainoastaan puhelimen omaa laturia

Ja bonus: putsaan puhelimeni turhista sovelluksista

Lähteet: Eri operaattorien vinkit virransäästöstä

Kauko Ollila 

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti